KIBIC FENSTER


–  Dobar dan kasti frajla Julo kako ste nam danas, kako je vaša mama i vaše sestre ?- Hvala gos’n Pero na pitanju dobro su, odgovara frajla Julijana sa kibic-fenstera posmatrajući prolaznike ne bi li koga poznala i javila ?! Jedna od tri kćerke poznatog trgovca Svetislava Katanskog koji je imao veze u Budimu i Beču i bio poštovan u tim krugovima. Jula je imala sestre bliznakinje a i nju su često mešali sa njima kolko su sve ličile jednu na drugu. 

vojvodjanski_prozori_891541916

Bilo je dana kada su sve tri kibicale prolaznike i mlade momke željne priče i sa sva tri prozora tražile pažnju kad im baba i mater nisu bili tu. Mlade devojke za udaju su uvek bile spremne za priču makar što su ih stalno vikali da je to sramota i da to nije za njih ?

Сродна слика

Voleli su da im pevaju serenade i zabavljaju uz lepe stihove poznatih pisaca Laze Kostića, Đure Jakšića i čika Jove Zmaja i naravno sve to krišom da ih ne vide njihovi roditelji, mada i mater je volela čuti koju od njih prisećajući se svoje mladosti i kad su njoj takođe pevali serenade i uvek uz uzdah spominjala kako je to lepo vreme bilo ?!

Сродна слика

Lepa Julijana, Mara i Jelica dobiše poziv od tri rođena brata da se prošetaju korzom jedne letnje subotnje večeri, studenti prava koji su bili unuci poštovanog i poznatog sudije koji je delio pravdu na pravdi boga i zakona. Lepe prilike za tri sestre koje su bile više nego sretne što su ih pozvali u šetnju tako lepo vaspitani i kulturni momci.

Резултат слика за dunavski park

Kad su šetali korzom bili su ko stvoreni jedni za drugo, tako da je jedna po jedna ne zadugo beše udavala i odlazila uz lep miraz koji ja dobila svaka pojedinačno, a tek mater što se radovala da je tražila zetove ne bi ih bolje našla. A baba sretan što su našle dobre i prave muževe ugledne i poštovane u društvu.

Сродна слика

Kuća ostade prazna posle njih tek ponekad mater otvori kibic-fenster želeći da neka od njihovih kćerki naleti sa unucima koje nisu videli davno, godine lete a oni ostariše iščekujući dečiji smeh i frku u kući koja je vapila za njima. Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017