VRATIĆE SE RODE


–  Dobro jutro čika Jovo kako ste, kako je tetka Rada, javlja se deran Žare svojim komšijama idući u dućan materi kupiti zejtina i brašna.- Hvala Žare na pitanju dobro je a kako ti je deda Mika šta radi jel na pecanju, kako tvoji ?- Eno kući su krune kuruz a deda je na pecanju kao i uvek navato je onomad šarana i meleza pun čamac. I tako uz pozdrave se rastanu, a idući prema dućanu vide gnezdo roda na starom dudu i dva rodića u njemu sami iščekujući roditelje da se vrate.

преузимање (1)

Veoma se obradovao jer godinama gnezdo beše napušteno i kako je išao šorom vikao je iz sveg glasa- Vratile se rode, vratile se rode, a sećao se kako mu je baba Mara pričala da one označavaju sreću i radost gde god da se pojave pa i on beše poverovao u tu priču. Hteo je nekako da ih obraduje pa je otišao na šlajz da navata žaba za njih uzevši meredov od babe i čamca iz šupe gde je bio sklonjen ?!

roda.jpg

Beše pun amper navatao i dođevši kući sa bare da se umije i opere ruke zaboravši žabe na sred avlije kad baba naiđe čuvši kreketanje.- Žare gdi si sin ti materin šta će ovde tolke žabe nasred avlije ?- To su za naše rode koje su se vratile ponovo zar ih nisi video tamo kod starog duda da su se smestile ?- E to moram videti idem i ja s tobom. I tako odoše do duda kad videše da su i roditelji tamo gde hrane rodiće. Baba reče deranu;- Ajde da ostavimo ove žabe pa vidimo šta će raditi ? I tako učiniše nisu se odmakli par metara od duda kad jedna od njih velika bela roda sa ogromnim krilima sleti do onog ampera. 

rode-nisu-samo-bijele-ima-ih-19-vrsta-a-neke-jedu-i-leseve-900x600-20120313-20120327202155-c8bc2e6ee70656c18de0ad1114a62a5c

Prvo osmotri jednu pa drugu stranu pa zarinu kljun u onaj amper progutavši par žaba i brzo se vrati u gnezdo, pa tek onda da vidiš čuda i druga sleti da bi se ona najela. Amper brzo beše prazan i zadovoljni vrativši se kući. Deran upita babu;- Kako to da nisi bio ljut na mene i nisi hteo da me biješ ko svaki put za nešto ?- Žare sine moj i ja sam nekad bio deran naslušao sam se priča od starijih da su rode naši čuvari i da ih ne treba ubijati jer one uništavaju razne štetočine.

jato-ptica photobucket com

I tako ohrabren babinim rečima skoro svaki dan je išao na baru vatavši žabe i druge štetočine za njih dotle kad je leto već bilo na izmaku a škola počinjala. Videvši samo jedno jutro da je gnezdo prazno i jato roda na nebu gde odleteše na jug, beše mu žao što odlaze i što neće biti više njihovih druženja sa mislima u glavi.- Vratiće se rode i dogodine ako Bog da ? 

Autor:Goran Popnovakov 2017