PUDARI


Jesen stigla i ove godine sve polako žuti i lišće polako pada sa drveća a radovi u polju se privode kraju. Žetva kukuruza i drugih kultura gde vredni seljaci trljaju ruke i raduju se kako im se prinosi uvećavaju svake godine. Bere se grožđe svih fela za mlado vino i peče se rakija za slavlje i veselje koje će se uskoro dogoditi. Mladi bračni parovi će stupiti u brak uz sreću i radost poći put neizvesnosti. Deca su pošla u školu i sa novim drugarima će dočekati nove nastavnike i nove lekcije koje ih čekaju da nauče ?! Godišnji odmori su završeni a punih utisaka će zaposleni prepričavati uz kafu i kolače svojim kolegama svoje avanture sa lepih plaža i planinskih mesta koje su posetili.

a81dc27837142cd19ad236b67893fa33.jpg

Priprema se zimnica, kreči se špajz i šupe, nabavlja ogrev za hladne dane koje predstoje, pali se strnjika i baca sve što ne treba iz kuće. Tovi se poslednja tura pilića i prasića koja se ne prodaje i ostavlja za slave i Božić koji svi željno očekujemo ne bi li se okupili u zdravlju i veselju ?! Pudari će se skupiti na njihovoj proslavi gde se okupljaju svake godine da bi prepričavali dogodovštine iz vinograda u kojima su ih sačuvali od vrana i čvoraka i drugih napasnika, a ne bi li imali šta piti na slavljima koje dolaze. Dočekali goste uz koju čašicu rakije i koji litar vina uz bogatu trpezu. Najglasniji u tim pričama će biti i sremac deda Branko poznati pudar koji je život posvetio očuvanju tradicije i vinograda uz nezaboravne doskočice i viceve kroz godine koje su za njim. Savete i znanje koje stekao kroz godine iskustva ispričao je i u poznatim emisijama na televiziji koje vode poznati autori i čuvari nasleđa od zaborava svakodnevnice naše Vojvodine koje svi volemo al ne marimo ?!

vinograd2.jpg

A kad slavlje prođe i njihovi susreti završe svako će poći svojim pecarama i buradima gde će pazili na svoj rod ne bi li napravili što bolje vino ili rakiju. Gde će se i dogodine opet susresti i pokazivati čiji je bolji i slađi nektar sa onom starom rimskom uzrečicom,, U vinu je istina “ i tako pokazati svoje umeće svima okupljenima koji su željni pravog i kvalitnog vina i bogate trpeze. Hvala na pažnji i popite koju čašu za svoju dušu !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017