TAMBURAŠI


 

–  Ko to tamo drambulja u lonce ?- Ja babo malo udaram ritam !- Ma dolazi vamo Joco sunce ti žareno imamo posla celi danas ? viče baba iz treće avlije dok je istovarao prikolicu i punio čardak sa kuruzom beše mu i kum došao da pomogne.

maxresdefault

Napuniše brzo čardak, kad moraše ponovo na njivu da pokupe što je ostalo kuruza i dok su išli kaldrmom glavnim šorom videše svatove kako se vesele na sokaku a iz avlije udaraju tamburaši. A begeš samo tako daje ritam uz bećarce koji svi vole digao je sve svatove na noge. Zastali da vide ko je đuvegija, kaže kum Steva- To je unuk Pere tambure, onaj što je svirao u svadbi kod Đoke lisca kada je udavao ćer pre par godina a oca mu znaš Mika danguba.- A snaša je od našeg pajtosa Mireta, jest bogati što lepo čeljade potvrdi baba još malo ostadoše da vide svatove kad baba spomene, ajmo dalje poso čeka neće ga niko uraditi namesto nas ?! 

b35838225f9e4ed2f4a7ae979f3f12ce.jpg

Kad se beše vraćali sa njive istim putem izađe pred njih svekar sa one svadbe stojte,- Ajte vamo pajtaši moji na ladan špricer i što god da pojedete ima mesa ko drva ko će sve to pojesti ima nedelj dana da pravimo feštu ?!- Nisam vas oma vido kad ste prošli danas neko mi reče pre frtalj sata ? Inače oni se znaju iz bećaskih dana kada su vijali sojke po selima i tuđim avlijama kad su išli u štetu.- Hvala ti Miko neka su ti živi, zdravi i veseli sin i snaja i da imaš puno unuka, ne može mo stajati imamo posla kod kuće !- Šta si reko babo da nemaš vremena za starog pajtaša da popiješ koji špricer da nazdravimo za naše mladence, oma da si sišo sa kola inače neće biti dobro ?! 

Svatovi-i-običaji-mladenaca1.jpg

–  Dobro, dobro kad si baš navalio Miko, ajmo kume i Joco da nam se deda ne naljuti da popijemo koju.- Ajd živeli deda da su nam živi i zdravi naši mladenci i da dočekaš puno unuka i praunuka. A na drugoj strani kum samo vadi novce i plaća tamburaše kao i dever i đuvegija za njima, čak i baba dade koju stotku da svirci pojačaju ritam svatovima. Ostadoše još sat malo popili i zamezili kad baba spomenu ajmo sad moramo ići imamo poso završiti danas jedared. Pozdraviše se sa mladencima i starim pajtašem kad odoše svojim poslom dalje. Svirci sviraše još dugo kad veče beše palo, dok su se mladenci i svi svatovi razišli poodavno. Samo svekar i prijatelj ostadoše za astalom prisećajući se bećarskih dana, a već beše dobro nabareni terali da im sviraju na uvce svirci koji su popadali s nogu taj dan ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017