RINFLAJŠ


 Svanulo lepo nedeljno jutro Mire poradi sve poslove po avliji što je imo pa spomene ženi svojoj- Maro odo malo do bircuza pa na najlon da vidim ima l koga od poznatih ?!- Kad dospeš na pijacu uzmi mi zeleni za supu nemoj se opet zadržati ko onomad sa kumom kad si otišo treba ručak svršiti na vreme ?!- Važi Maro neću se zadržavati samo da vidim koga ima i oma dolazim imam još što god da poradim oko traktora.

stara-pijaca-BW.jpg

I tako Mire otide do bircuza nikog ne nađe tamo svi beše na najlonu jer beše pijačni dan. U bircuzu koji je okupljao sve trgovce, prevarente i muljatore što postoje u gradu i okolini sedeo je i Miretov kum Sava sam sa astalom gde ispija hladno pivo koje je upravo naručio.-  E gdi si kume bio u bircuzu kod Laze a tamo nikog pa rekoh svejedno idem na jednu s nogu na pijacu valjda ću te sresti ?!- Jesi l kupio što god za traktor kako si mi onomad spominjao ?- Ma nema ničeg moram otići ili do Rume il do Sentomaša, videću još samo da nađem ko će me voziti donde znaš da nemam kola onomad sam ih prodo ?! I tako kumovi zaseli i priču otegli uz svirce što se tu nađoše slušaše do nekog doba gdi Mire zaboravi za zelen što ga Mara posla za ručak ne stigne kupiti jer su svi pijačari već poodavno otišli svojim poslom.

nedeljni-rucak-cufte-iz-rerne

Dospeo u neko doba kući beše već prošlo i podne i vreme za ručak, Mara uveliko sa decom ručala i prilegla na na kauč u kujni a deca po avliji se sigraše sa kerovima. Kad je priupita- Šta već ste ručali, pa kako si završila ručak bez zeleni ?- Jel ti znaš kolko je sati dva frtalja do četr sad će već večera da sam tebe čekala jeli bi engeča ?!- Srećom bila mi mater pa mi donela zeleni i kolača sa makom pravila juče, zvala da dođe da vidi unuke, a da i pozdravila te puno ?!

djuknica-kafana.jpg

–  Šta da ti rečem sreo kuma pa malo zaseli i zapričali se !- Nego šta ima za ručak, eno u šporetu ti ostalo supe i rinflajša što ga jako voleš sve se ubrusilo kolko stoji, pa ti drugi put opet s kumom zasedni pa će ga kerovi jesti ?! Hvala na pažnji..

Autor:Goran Popnovakov 2017