POPARA


–  Ustaj derane trebaš mi danaske imamo posla ko nikad treba da prebacimo onu krmaču u drugi obor vreme je prašenju a ostala nazimad da vratimo u onaj do čardaka ?! – Ne mogu babo nisam dobro sav sam kilav, a mater ga pogleda pa kaže – Iju Lazo pa ti sav goriš !- Babo daj lavor ladne vode i sirće iz kredenca da mu stavimo obloge na tabane. Kad počnu kašljati da se sav zacenio, tad mati stavi svinjske masti na novine i umota ih u neki najlon pa mu stavi na grudi. Celi dan je on preležeo sa temperaturom, stalno mu menjajući obloge i masti sa grudi da se mater nije pomerila od njega, dok je baba moro dežurati dok se krmača prasila u svinjcu. A čim je to prošlo dobro on je posle stalno bio kod Laze da mu nešto ne zafali dok je mater radila druge poslove oko kuće ?!

skidanje-temperature-kod-dece

I tako dva dana puna neizvesnosti u iščekivanju kako će mu biti, svi su se bili uplašili, čak su i doktora iz drugog sela zvali da dođe da ga pregleda ? On ih je uveravao da će groznica brzo proći i da mu daju što više tečnosti da pije i vruće supe kad bude tražio da jede. I tako nakon trećeg dana Laza se probudio sav oznojan tražeći vode da pije i da jede kolko je bio gladan. Mati mu oma skuva supe i napravi popare ono što je najviše voleo jer mu je njegov dedika davao kad je bio mali, pa on tako i zavoleo. Mater mu ostavi za kasnije kad opet bude gladan na šporetu da se greje i čaja da pije što više.

popara2.jpg

Napokon Laza ozdravi posle par dana nastavi raditi poso sa babom oko kuće i njivi a mati malo, malo stade praviti poparu, jednom sa sirom pa sa slaninom sve izmišljajući nešto novo jer je njen Laza zdravo to voleo jesti da je baba već počeo kukati- Ima li nešto drugo za jesti osim te popareee ?! A mati se stala braniti- Šta mogu kad moj Laza to voli ? 

Autor:Goran Popnovakov 2017