TORTA


Ustaše klinci kasno ni fruštukovali nisu, nije ih mater htela buditi jer beše na zimskom raspustu, zimoća napolju, sneg veje i neka mećava se sručila na selo. Žive duše nema na šoru svi se zavukli negde, čak ni bircuz se nije otvorio da primi dobro poznate likove na prvoj jutarnjoj umivači. Jer gazda se sinoć zdravo ožderao pa nije ni ustajao jutroske beše slavili doček nove godine njegov kum i neki njegovi prijatelji.

zima-desktop-pozadine-t05.jpg

Opustelo selo, svi se namestili pored furune, ili ispod jorgan planine čak ni seoskih kera nemaše nigde valjda su se negde zavukli od zimoće po šupama i štalama. Samo je vredna mater ustala da napravi ručak i tortu da decu obraduje, a naravno ni na babu svog nije zaboravila ? Jer je on bio gori od sve dece kolko voli slatko da jede pa zato valjda ni zuba nije imao u ustima ?! Svi se okupiše oko nje dok je pravila tortu jedva da je imala fila za kore jer su joj deca olizali šerpu sa varjačama a i matori nije mogao da odoli usput čokoladnom filu.

bogata_cokoladna_torta.jpg

Postavi mati ručak, svi su nešto mrckeljali jedva da su i supu pojeli, vidi ona da nešto nije u redu, nisu gladni a nisu ni fruštukovali jutros, kad ode do špajza te ima šta da vidi i viknu- Iju babo neko nam ukro tortu ? Kad baba tamo pa joj kaže- Juco mi malo koštali dok si ti bila u štali da pomuzeš krave i tako.- Ma sad ću vas korovačom za koga sam ja pravila ručak, e sad vam pravila nešto i zapište kad ću opet ?! I tako dođe veče deca ogladnila pojedeše ono pohovano od ručka, a baba i dalje je samo kašiko onu što je ostalo od torte ostavivši prljav tanjir u sudoperi da mater ni koštala nije.

letterbox_Coffee_20and_20walnut_20cake.jpg

Prođe nekoliko dana kad mati napravi opet nešto slatko da obraduje svoje piliće i njenog pevca, kad baba spomene- Pa ti reče da nam nećeš ništa praviti i da slobodno možemo da zapišemo ?- Znam šta sam rekla, al šta ću s vama kad ste moji ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2018