U ČAKŠIRE KROMPIRA


Zimsko vreme došlo ni besnog kera nemaše na šoru svi se zavukli po kućama uz furunu grejaše leđa uz kuvano vino i rakiju prepričavaše skorašnje događaje.- E moj kume da ti velim, jel si čuo što je onomad Stevu Telara zavejo sneg kad se vraćao iz Bečkereka sa kola osto da je moro ići peške ne znam kolko do prve pumpe sav promrzo beše eno još se leči kući.- Valda je napado dva metera kolko ga ima ?- Jest kume čuo i ja ne možeš ništa raditi oni naši grtalicom idu danima pa čiste oće li više prestati mater mu njegovu dojadio je i Bogu i svetu ?!

zima-u-selu-ii-26218.jpg

– Ne možeš ništa raditi ne mogu otići do svinjca da ih naranim planina snega u avliji napravili smo i tunel kroz njega, bem li mu sve kad će stati ?! Uz koji litar vina i priču kumovi ogladniše.- Deso ajd napravi nešto za meze mi ogladnismo od ove silne priče. Vredna Desa otide do tavana skinu šunke, slanine i kobasica i sitno nasecka a krompir onako u celo stavi u šporet da se peče. Kad beše gotovo iznese pred njih kad kum reče- I jao kumo moja šta to napravi u čakšire krompira otkad to nisam jeo još pokojna mater mi to spremala pa onako sa mašću, prste da poližeš.

krompiri-u-caksira.jpg

Napucali se svi onako momački pa već počeli zevati kolko se dobro zagrejaše pored furune da li od nje ili vina pa kažu kumovi jedno drugom- Sad može sneg još koji dan padati šta nas briga ? – Jest Boga ti kume ništa nam ne treba osim kreveta stiglo nas…Već kada su bli na izmaku snaga u neka doba naiđoše svirci vraćali se odnekle sa slave. A čuvši dobro poznate zvuke i rime kako sviraše pozvaše ih unutra već nabarani kumovi da nastave gdi su stali sa pričom, do u neko doba valda i prvi petlovi beše se oglašavati kad se raziđu u zdravlju i veselju. A i sneg je prestao padati koji je napravio pravu pometnju u selu i šire među seljanima a život polako vraćao u svoje tokove ?! 

Autor:Goran Popnovakov 2018