ZIMSKE FERIJE


Svanuše jutro ladno mraz i inje navatalo se na drveće a sneg koji je već napadao predhodnih dana obradovao je decu koja su jedva dočekali da prave nestašluke po šoru a beše zimski raspust nastao. Praveći Sneška Belića i tunele kroz tone snega koji je napravio pravu pometnju parališući celo selo. Svako se snalazio kako je znao i umeo star svet se teško kretao ili uopšte nije izlazio iz kuće, a ono malo što prošetaju do dućana da kupe brašna i zejtina to je bilo sve.

slikaakvarel-zima-u-vojvodini-60457065v800h600_cr.jpg

Čak i bircuz je retko radio jer je gazda osto bez pića sve se beše popilo za Božić i slave a druge zalihe nije uspeo nabaviti jer je onomad bio teško bolestan. Grtalice se teško probijale kroz sneg a konji brzo umarali od teškog i mokrog snega. Činilo se kao da je vreme stalo a zimske ferije nastale kao da niko i ništa nije radio ni da je neki svetac ili ti praznik beše ?!

dopisnica-iz-banata-73-3-zima-selo-sneg-susnezica-jpg_660x330

Mika alas kreno prema bircuzu zaboravljujući da ne radi pa se usput seti pa skrene kao slučajno na jedno jutarnju kod svog starog pajtosa Joce Krstića. Kad na na kuću tamo Joca čisti avliju i ispred kuće pa reče:– Dobro jutro Joco vidim radi se ?- E gdi si Miko otkud ti u ovom šoru ?!- Pravo da ti kažem kreno u bircuz pa se setih da ne radi pa došo na jednu mučenicu !- E neka si druže stari mogli bi na jednu da se malo zgrejemo, ajd unutra.

nadomak-novog-sada-se-obnavljaju-salasi-za-turizam.jpg

Uđoše u kuću seli do furune tek što se razgorela nasuli po jednu ljutu kad Mika priupita Jocu ?- Gdi ti je Steva ?- Eno ga na ferijama kroz smeh odgovori ?!- Zavuko se u štalu pa ne izlazi eno već dva sata valda čisti bem li ga sad će i on unutra ?!- Stevo ajd unutra na jednu došo Mika viče Joca sa vrati bratu.- Evo idem samo malo da se sperem. Uđe i on unutra pa se pozdravi s Mikom- Gdi si ti nemate od proletos te ne viđoh ?- Išo sam stalno na vodu do skoro a sad nisam hteo ladno ovih dana nije mi nužno ono što sam navatao rasprodao sam za Božić i slave.

zimska-idila-zima-sneg-vreme-zimske-radosti_660x330.jpg

 Zapričali se stari pajtosi prisećajući se starih vremena i bećarskih dana prođe i podne kad nešto zatutnji i neka dreka kod svinja, kad Steva skoči- Bem ti rakiju pa ja nisam naranio svinje istrča ko furija iz kuće da odradi poso do kraja. Mika sedeše još malo pa reče:- Ajd Joco odo vidim da imate ferije a ja kod mene još nisam slavio danas ?- Ajd uzdravlje !!! Otpozdravi Joca i nastavi svojim poslom dalje..

Autor:Goran Popnovakov 2018