FURUNA


Furuna naša što smo je imali kod pokojnog dede u kući stara je valda bila preko sto godina i tada kad smo bili derani tih posleratnih godina. Gdi smo se grejali pored nje kad dođemo od napolje sa sigranja onako vrući i mokri ko dodole sa avlije ili odnekle iz drugog sokaka a napolju beše čiča zima?! Baba nam je mesila i pekla leb kako to ona samo zna sa domaćim brašnom, a mi onako još vruć i puši se kad ga izvadi iz nje gledimo kako da joj maznemo ?!

1.jpg

Pa se sve utrkujemo ko će veće parče dovatiti i više pojesti jel nismo znali šta je dosta, a posle muke žive terali iz klozeta jedne druge i vikali- Bež te noge usraću vas. Tako je kad smo bili ko alavi bucovi, a da kaže čovek siroti pa željni svega a ono u oborima pet ranjenika i tri suprasne krmače i puna avlija kokošaka, ćurki, morki, pataka i gusaka što deda imaše. Imaše i dvaest jutara najlepše zemlje oma do sela, novi traktor IMT tek što izađe iz fabrike tih godina i drugih pomoćnih mašina.

IMT-533_De_luxe_Šarani_11.jpg

A ondak naš deda za slavu ispeče prasiće i jaganjce u toj istoj furuni lepšeg mesa nije bilo ! Pa kad umočimo domaćeg leba u onu mast od pečenja i napravimo moču mi se tolko nažderemo da beše flitali ko neke guske posle toga. Da nije smešno bilo bi žalosno a šta ćeš beše bili derani željni svega, a da nismo imali pa da čovek nešto kaže ? A mi ni brige ni pameti i bezbrižni bili da nam je sve bilo hu haj ajku pa na batajku. Pentrali se na zadružni silos, pa išli paliti kukurzovinu kod dede Stipe, krali jaja kod baba Anke i mleko kod tetke Perse dok nas nije navatao baba pa nas pošteno izdeveto. 

IMG_1306.jpg

Morali klečiti na kukuruzu pored furune a mati nam za kaznu samo ložila šapurike ko da peče vola, a beše leto ugrejala zvezda a mi se morali kuvati pored nje dok nismo sustali dal od umora ili od vrućine. Al tu nije bio kraj svako jutro smo morali u svinjac da čistimo, a nismo baš imali neke radne navike, jer nas baba i nije nešto tero a i mi se nešto nismo vatali posla. Ali to smo leto zapamtili i klečanje na kukuruzu i kuvanje pored furune i čišćenje obora i kopanje na njivi i rano ustajanje. I posle tolko godina kad vidimo tu staru furunu u dedinoj kući setimo naših gluposti i nestašluka koje smo ko derani radili.

Autor:Goran Popnovakov 2018