JESEN


Žuti lišće i polako pada sa naših drveća koje su nam pravila hladovinu cele godine u našim parkovima gde smo se odmarali posle napornog posla i teškog rada. Tražili mir od gradske vreve i frke osluškujući cvrkut ptica koji nas je znao omamiti i uspavati na klupi ispod starog hrasta sasvim slučajno kao da su znali da nam to treba i nedostaje. 

20150922200516_326992.jpg

U neko doba se trgnemo i osvrnemo a oko nas svi šetači se odavno razišli dan beše na izmaku i noć je polako padala pogledamo na sat vreme ručku odavno prošlo a Boga mi i večere. Pomislite kako vas niko nije zvao na mobilni dosad a ono na desetine propuštenih poziva, a vi ste zapravo zvono ugasili na tren želeći čuti tišinu, šuštanje lišća i strujanja vetra i zaboraviti sve u svoj toj oazi mira i sreće.

jesen-sastav.jpg

Puni samopuzdanja i spokoja odlazite svom domu pripremajući se za novi dan koji je pred vama šutajući šišarke ispred vas i gazeći preko vlažnog lišća koje je prekrilo sve pripremajući se za jesen koja donosi pravi mozaik i spektar boja. Sve nijanse žute, crvene, braon i crne razlivene i spojene u jednu neodređenu sivu. Koje donose jednu drugu notu života menjajući nam navike i obaveze prema svojim najbližnjima posle godišnjih odmora u dugog toplog leta provedenim u ladovini starog hrasta pijuckajući sok i sušeći se ispod peškira predhodno uživajući u toploj vodi..

squirrel-1004893_960_720.jpg

Kiše koje se spremaju i silne vetrine promenuće sve ono što je bilo lepo za pamćenje, a sve što je lepo kratko traje uvodići nas polako ali sigurno u zimu sa pripremanjam zimnice, kupovinu ogreva i drugih namirnica za život. A mi smo postali mrzovoljni i besni jer znamo šta znači jesen i nadolazeća zima samo trošak i obaveze to nam je samo u glavi neželeći da to izgovorimo naglas ?! Ali ipak postoji neka draž u svom tom metežu emocija koja su nas preplivala kad vidimo stare fotografije hrasta i palog lišća koje je neko slikao i postavio na društvene mreže. A potpuni doživljaj je kad odemo onako usput prolazeći parkom i sednemo na onu istu klupu ispod istog hrasta gde smo se odmarali u hladovimi zaboravljući na sve probleme ovog sveta. Spazivši krajičkom oka vrednu vevericu kako skuplja žireve za zimu pomisleći- Uf moram požuriti sa uživanjem sad će i sneg ?!

Autor:Goran Ponovakov 2018