JAJA


– Jedno jaje koka daje morate jesti i piti šolju mleka pride da bi bili zdravi i čili spominje mati deci dok je pravila fruštuk jedne nedelje dok su se ispiljili iz kreveta već je sunce davno granulo na nebu.- Ajte da se obučete i pravac na avliju ispod čardaka treba skupiti jaja za kolače, a možda bude i koje pohovano pride ?!
koliko-se-kuhaju-jaja.png
Dospeše deca na avliju i od silnog uzbuđenja što će im mati praviti kolače počeše se sve utrkivati ko će ih više skupiti i tražiti na nemogućim mestima u pušnici, šupama kod drva i šapurika, kod krava i konja u štalama i zavlačili se čak kod svinja misleći da će ih biti još koje tamo. A vala lepo su se udesili posle svega iskaljali se ko neke dodole, a kad ih mati povika iz kujnice da donesu poleteše prema njoj i u celoj toj trci jaja se razbiše nasred avlije. Mati poludi i za njima korovačom stade vijati da ih je dobro dokačila i drekati- Da vas jebo otac blesavi, za čega sam vas poslala da se zafrkavate po avliji i vidite kaki ste neće vas Bog oprati kolko ste se iskaljali.

jaje.jpg

Sad moram ići u dućan da kupim jaja pored mojih vlastitih i opet stade drekati-Znate šta neću ja vama praviti ništa ješćemo šta ima i do očina. Molićete me da vam nešto pravim.- A sad mrš u sobu da vas ne vidim više napolju treba da učite domaći za školu. Deca sva pokunjena zavukla se u sobe i usput zadremaše od dosade. Ustaše a u kući mrkli mrak pa počeli bauljati po njoj kad baba stade drekati iz njine sobe- Lezi tamo i spavajte vidite da je kasno ?!- Ali babo mi nismo nista celi dan jeli, a kad pogledaše na zidni sat ono devet sati beše i počnu drekati- Gladni smo !!! Kad se baba stade cerekati i skine ćebe za prozora i sunce grane u kuću da je sve zaslepilo u trenu a sat vrati na dva, a u tom i mati viče ajte za astal sad će i ručak biti.

IMG_6352

Deca sva u čudu ostaše a mati im objasni da su se s njima samo malo zafrkavali jer su bili zdravo dobri- Ali mati pa ti jutros na nas drvlje i kamenje kad smo porazbijali sva jaja neko reče od dece ? A mati ko mati uvek se sažali na njih pa reče- Šta ću s vama kad ste moji ajte sad za astal ima pohovanog a posle će nešto biti ono što svi volemo jedemo…A baba ih stade čikati- Pa ne znam mama da li su zaslužili sve to ? Kad svi u glas- Jesmo i bićemo dobri spomenuo deca sva uplakana od sreće !

Autor:Goran Popnovakov 2018