KOZJE MLEKO


Beše baš nešto zaladilo u našem selu posle silnih jesenjih kiša i vetrina koji su duvali danima nigde žive duše na šoru tek po koja domaćica što otide do dućana po neke sitnice i lokalnih pijanaca što se okupiše u bircuzu kod gazde Jove. Prepričavaše priče o kuruzu i ceni svinja na Rumskom vašaru ispijavši rakice i kuvana vina uz vrelu furunu nasred bircuza što postavi gazda Jova. U tom ulazi pokisli Marko tesar odnekle stigavši sa posla umoran i bolestan zacenivši se od silnog kašlja tražeći vrućeg vina da se ugreje onako sa karafinlićima i dobro obiberen. 

vino-za-srce.png

Skupio se do furune grejavši se o nju pijući vrućeg vina usput paleći duvan kad nego dobaci- Marko koji ti je očin gdi se tako naladio ?- Ma ovih dana sam imo posla u drugom selu pa pokiso ko crkveni miš, šta da vam kažem evo kanda sam se zdravo razbolo. I tako posle nekog vremena- Ljudi odo ja legnem nisam dobar čujemo se. Ajd Uzdravlje ! Stigavši kući neka jeza ga spopala i ladnoća beše mu ladno ko u frižideru, kaže ženi da mu spremi vruće vode i lavor da se zgreje pored furune pa će leći.

индекс.jpg

Ni večero nije kad je lego u krevet, tresevši se od groznice koja ga je zakovala za krevet i danima imaše visoku temperaturu gdi su mu menjali obloge sa sirćetom da je jedva došo sebi posle nedelj dana. U međuvremenu beše i doktor dolazio ustanovši da ima tešku upalu pluća i da mora mirovati bar mesec dana. Spomene da mora piti kozjeg mleka da će mu to pomoći, nema alkohola i duvana više ako hoće da ozdravi ? A on baš nije nešto miriso mleko nego se svako jutro moro prekrstiti sa rakijom i što god drugim što je imo u verandi. A znao je baš palti mlogo duvana da nije gasio već kao neka parnjača se dimio a više puta je palio i žute brkove koje je gajio godinama.

koza-620x400.jpg

Prođe tri nedelje skoro ustade Marko traživši svežeg kozjeg mleka da pije od žene da je prosto iznenadio sve ukućane i počeše svi da se smeju i čikati- Otkud babo sad da voleš mleka ?- Eto sad ga volem ? I tako ode on u bircuz sede za astal u budžaku otvorivši novine traživši kafu i šolju kozjeg mleka. Kelnerica se počela čuditi pa stade- Marko nemamo mleka otkud nam jedino da iscedim od mene, a bećari iz bircuza se stadu cerekati ko popizdeli i čikati- Šta je sad Marko pa ti počo ko neka beba piti mleka ?- A neka, neka samo vi mene čikajte da nisam pio mleka sad ne bi živ…Što beše istina šta je on nasilu pio dal šolju ili dve što mu je onomad baba Mara donela iz komšiluka. A i duvan više nije više palio posle toga jer mu se gadio kad samo pomiriše..Pa se okrete Mici i reče- A Mico stvarno bi mogo bi popiti šolju mleka što nudiš da se opet ne razbolem ?! Hvala na pažnji..

Autor:Goran Popnovakov 2018