PLOČE


– Mala hoćemo li da slušamo ploče kod mene kući dobacuje iz kola Pera lokalni bećar devojkama na igranci ne bili koju priveo jedne subotnje večeri u domu kod pošte gdi su se svi okupljali. Ko je imao u ono vreme kola taj bio pravi car priznat i poštovan u društvu, a imao je sreće da mu otac dotera mercedesa iz Nemačke gde je radio godinama kao gastabajter slao novce njemu i majci.

1200px-1965_Mercedes-Benz_190_D_sedan_--_03-16-2012.JPG

Na taj auto se mnogo devojaka upecala i žvaku o slušanju ploča kod njega kući, a zna se šta se moglo očekivati na kraju i preslušavanja istih. Kad se pogleda sa strane Pera nikog nije prevario sve je bilo onako kako je on lepo upakovao i pričao naivnim devojčicama, jer mu je otac stalno slao iz Nemačke gomilu novih ploča a gramofon je odskoro imao kad je zadnji put dolazio…

images

Slušali se hitovi Bitlisa i Šedovsa, Kvina i drugih novih talasa koji su dolazili sa zapada. Imao je zavidnu kolekciju istih sa kojima je pažljivo rukovao i stalno briskao od prašine i pazio da se slučajno ne izgrebu. Nikom nije davao ni u ruku a kamoli da ih nose iz kuće sa izgovorom- Ruke su ti prljave ili nemoj sad ih vadim baš sam ih poslagao na police kad su mu tražili ?!

radio-kazetofon-sharp-gf-8787-metal-slika-83947055.jpg

Dani, meseci i godine su prolazile novi muzički talasi i moda su se pojavljivali i drugi su dospeli da imaju gramofone i gomilu novih ploča a posle i kasetofoni kad su pojavili i kasete to je tek bio pravi bum. Jer se muzika mogla slušati gde kod poželite a sve što ste trebali imati nove i rezervne baterije i razlog za žurku sa svojim društvom. A naš Pera s početka priča ostade neženja i starim nercedesom sa kolekcijom starih ploča koje je držao negde po šupama nakupivši se prašinom njegovom nemarnošću. Nigde nije radio a pare su se nemilice trošile dok je pokojni otac redovno slao iz Nemačke. Nikad se nije vratio iz nje tamo beše i umro a ono malo zemlje što je imao Pera je raduckao posle smrti roditelja.

gramofonske-ploce-1000-lp-hard-rock-progres-heavy-rariteti-slika-77108161.jpg

Neko ga u prolazu znao pitati- Jel Pero imaš li još one silne ploče negde ? A on im odgovarao- Imam ne znam šta ću sa njima nisam ih slušao dvaest godina a i koji će mi koji očin više, prodaću ja njih na pijaci pa kolko dobijem za njih…

Autor:Goran Popnovakov 2018