SLIKE ŽIVOTA


Sedi osedili starac sa osmehom na licu na staroj stolici za ljuljanje i trošnom tremu gledajući prema horizontu sa lulom u ustima prisećajući se lepih vremena živeći punim plućima kao ostvareni slikar i nespornim talentom sklon avanturama i divljim životom gde je proveo lutajući svetom. Upoznao nove svetove i ljude koje je sretao na svojim uzbudljivim putovanjima od severa Amerike mističnog orijenta i dalekog istoka do juga velike Australije.

oWpk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTmpRN01EQV8vNTNmYzAxMmQ4NjkwNWZlNmY0MGY3ZjFjMDIyYTIyZmYuanBlZ5CBoTAB.jpg

Bio u savanama divlje Afrike okružen mirisom slobode i prošlosti začinjena nezaboravnim predelima i pogledom dokle se može videti i mašta sagledati. Budio se pored reka, mora i šuma grejući se pored vatre tražeći neotkrivenu iskru u žaru slobode i potrage za nečim novim i begom od realnosti gde je svoje misli pretakao u svoja maestralna dela samo njemu znana.

Sunset-African-Savanna-Sun-red-sky-silhouettes-of-tree-animals-Desktop-Wallpaper-HD-3840x2400-915x515

Voleo je samoću i onu svoju divlju stranu nerado delio sa drugima koju je imao ne vezujući se ni za mesto ni ljude, tražeći razlog ne ostanka na jednom mestu kao da ga je sam vrag terao dalje i dublje od svega poznatog što čini civilizaciju. Retko se kome poveravao i ono malo rodbine i prijatelja što je imao gde je bio i šta radio sve te godine provedenim po belom svetu. Jedino se kroz njegove slike moglo dokučiti nepoznati predeli i nestvarni prostori koje je on na jedinstveni način preneo kistom na platno sa mozaikom boja svoje mašte i iskustvom jednog avanturiste.

mongolia_naslovna-759x500.jpg

Dočekao je starost sa psom kojeg je našao kao kuče koji mu je pravio društvo u potrazi za nevidljivim svetom i slobodom koja mu je data radoznalošću deteta. Gde je svoje doživljaje zapisivao u memoare i kistom dočaravao svu raznolikost sveta na još neuramljene slike koja su skupljala prašinu u još neotvaranim drvenim sanducima sa poslednjeg putovanja pre četvrt veka po stepama Mongolije i divljinama velike Rusije.

Autor:Goran Popnovakov 2018