MRAZ I DEDA


Zimsko jutro svanulo sa snegom do kolena i injem na drvećima i zubatim suncem koje se sramežljivo promaljalo ispod oblaka koje je danima bilo sakriveno. Baba Mara ustade pre prvih petlova i lagano počne čistiti šporet ne bi li ga upalila da zagreje nabijaču koje su proletos krečili posle dužeg vremena ?! Stavlja kafu i sipa u fraklić rakiju koju su onomad pekli od starog duda svom dedi kojeg je upravo probudila.

Bački-Brestovac-Zimi.jpg

Deda još onako bunovan i u gaćama sedne za astal zapalivši lulu duvana kojeg je jesenas sušio, a kojeg ima zasađenog na par lanaca blizu kuće. Jučerašnje novine uzima u ruke prelistavši ih lagano i ispijavši kafu i rakicu natenane onako meraklijski valjda je prošlo tri frtalja sata. Taman se i kuća ugrejala kad baba rekne- Ajde deda obuci se pa mi donesi drva treba da pravim krompiraču danaske za ručak. A deda će na to- Al si baba dosadna pa nisam ni fruštukovao, čekaj malo da se zgrejem zima mi je ta vidiš kroz pendžer da je napadao sneg do kolena ?!

zimska-idila-na-salasu-500x375.jpg

I tako prođe još frtalj sata deda popi još koju rakiju te mu beše tolko vruće pa reče- E sad možnem otići po ta drva ko što si me lepo molila. Pa izleti na avliju obukavši na sebe samo pršnjak i obuvši čizme na brzinu, a baba viče za njim- Ta di ćeš taki vidiš da je ladno i pada sneg..Deda se baš zadrži na avliji dok je namirio svinje i nacepao drva da se sav skočopizdio od zime. A baba mu spremila i fruštuk al ne mogne ništa u usta staviti nego se primako furuni da je mogao valjda bi ušao u nju da se zgreje ?!

gallery.jpg

A on stade bogarati- Kud sam te i poslušao da odem po drva ne mogu da dođem sebi a baba iz špajza dobacuje- Pa ko ti je kriv što izađe gologlav sad ćeš mi se još i razboleti ko deran si neki nedokazani..Deda presedi uz furunu srećom da je poradio sve što je trebo po avliji i da je svinjama dao duplo rane ko da je znao da će se razboleti ?! Dobi neku drhtavicu, počne da kašlje ko neki magarac i na kraju temperaturu da mu je baba jedva spustila oblozima one dudovače što je načeo jutroske.

gallery_124_25_42167.jpg

Dobro se deda nakašljao i napatio dok nije malo prezdravio jer beše danima ležao u krevetu dok je baba beše osuđena na muške i druge poslove uz njeno čantranje kaki je..Taman je malo i zima popustila u međuvremenu i da bi se babi malo dodvorio znajući da je kriv počeo sve po kući raditi i ostalo po avliji, al predhodno dobro se obukavši, čak i dukser gaće navlačio mada napolje beše lep dan i ne tako ladno. A baba se ga stala čikati- Šta je babo jel ti zima ?- Ma pusti jedared sam se skočopizdio više ne verujem ni kalendaru da je proleće ?!

Autor:Goran Popnovakov 2018