NAŠA MAŠTA


Ustadem jedno jutro beše prolećno onako kako treba i da bude sa cvrkutom ptica pevajući njihove samo njima znane note na granama mirišljavog drveta višnje koja je pre dvadeset godina samonikla, kako je odnekle vetar doneo cvet i tako naraslo da nam sad pravi hlad ispred kuće i davajući slatke plodove koji svi volemo da…

9.jpg

Telefon mi zazvoni kad neki glas govori da sam sretni dobitnik putovanja oko sveta za dvoje od kako sam ubacio prijavu u sanduče preko neke nagradne igre pre nekog vremena. Neobično ljubazan glas me je prosto opčinio da jednostavno nisam mogao da ne poverujem da sam sretni dobitnik takve nagrade. A godišnjica braka se primicala tako da kao da je neko gledao Bože u pasulj pa da je znao takve detalje ?! Lepšoj polovini nisam ništa govorio jer nisam hteo da pokvarim lepu vest jer i dalje nisam verovao da je takvo nešto moguće ono što sam sve ove godine dobijao je da platim je rata kredita ili neku kaznu za parkiranje..

32903.jpeg

Kumu rekoh oma kad sam ga dozvao valjda se nije ni telefon oladio od razgovora sa nepoznatim ženskim glasom, a kum svojoj ženi ta valjda nije prošlo ni dva frtalja sata svi su po selu već znali da sam dobio putovanje po svetu da ću biti u nekom poznatom hotelu, da sam izabran od stotine prijava…Počeli da me zove sve komšije da čestitaju, da me zovu- Srećniče tako i treba izvedi negde svoju ženu. Što jest nismo kadri ni do crkve nedeljom otići ! Žena me nagrdi šta sam to napričao po selu da su je saletali svi živi u dućanu a njoj nisam ništa pa se počeo pravdati da sam ja samo mom kumu to reko i hteo sam da to bude tajna i iznenađenje za godišnjicu braka. A kuma rastrubila po šoru ni da ona ide na to famazno putovanje, pa nas obletala danima da li smo nešto dobili od nekog neke karte, broj telefona..

1507548043-Travel_The_World.jpg

A mi ko mala deca maštali gdi ćemo sve proći i kad budemo tamo prolazili, šta ćemo kupiti i slikati..Počeli sa kupovinom novih stvari, kofera i drugih drangunlija, ja tražio godišnji odmor a i žena mi takođe tražila neke slobodne dane koje je naradila. Deci sve zapovedili šta treba da rade i da slušaju babe i dede dok nas ne bude bilo. Kolege s posla takođe sa čestikama poželeli nam sretan put da se lepo provedemo i da pišemo iz svake zemlje..

velika-turska-tura-6.jpeg

Prođoše dani i nedelje a godišnjica braka prođe sa roštiljem u krugu prijatelja i kumova a naši godišnji odmori završiše sa razočarenjem od onog čudnog telefonskog poziva koji nas je sve pokrenuo maštaći o novim zemljama i ljudima koje ćemo na tom putu sretati. Tek mesecima kasnije čuli smo da je još bilo takvih prevara sa putovanjima da uplate neke novce kao depozit ili za neku rezervaciju hotela..Srećom pa mi nismo ništa platili al ko zna da se opet taj glas javio ko zna na čega bi bio spreman maštaći o nečim što je nedostižno za nas sve..

Autor:Goran Popnovakov 2019