JESEN


Jesen stiže dunjo moja u našem kraju i spremanja zimnice i pečenje rakije dospelo nabavke ogreva i cepanja drva za potpalu smederevca za pečenje paprike i pozivanja svatova u što manjem broju…Ograničena okupljanja na javnim mestima sa maskama na licu svedenim na klimanje glava poznanicima na sigurnom odstojanju..

Škole krenuše posle propale godine i zaboravljenih beganja sa časova i prepisivanja putem puškica ispisanim sitnim slovima ne bi li završile razrede i bili spremni za nove izazove. Online gledanja svojih nastavnika i profesora i svetske izmišljene zaraze. Na društvenim mrežama donele su nove modne i muzičke trendove sa skrivenim porukama dozirano taman toliko da ljudi ne budu svesni sebe i svoje okoline..

Nova pravila i nova vremena sa miholjskim letom u vazduhu neki još razmišljaju o odlasku na kasno letovanje sa brzim testom u ruci i dugom čekanju na granicama svojih suseda u ogromnim redovima. Ostaju samo najuporniji dok ostali odlaze na nova fantomska i zaboravljenja mesta sa obrisima duginih boja na vodama malih jezera stavarajući gužve sa prašnjavim puteljcima i bez lada i jednog drveta čekajući da skoče u ambis starih kopova.. Posle doživljenog i propalog izleta stvaraju konfuziju u glavama radoznalaca sa komentarima-Koji očin nas je tero da dođemo ovde ?!

Brže bolje odlaze sa lice mesta sa mišlju da što pre zaborave propalo letovanje i gužvanje sa nervoznim posetiocima na neka lepša mesta. Šetajući na obalama svojih gradova gledajući da padne mrak i sjajni mesec kad zaladi naveče sa opalim čišćem pored starih klupa seli na iste da malo odmore i pomisle evo stigla nam je i jesen..

Autor:Goran Popnovakov 2020