HOĆE LI


Ne napušta nas ova dosadna, duga i prevtljiva zima upakovana u rovito proleće sa svim nijansama duginih boja, racvetanih cvetova na drvetu višanja, trešanja i zova koja preti da se sve smrzne i propadne bez ijednog ploda usled velikih padavina i niskih jutarnjih i noćnih temperatura.

Svi se sećamo prvamajskih uranaka i prvih kupanja na šlajzu kada je proleće uveliko bilo i sunce toliko bilo toplo da se bez bojazni skakalo u istu sa starih šlepova u bistre vode kanala gde je Dunav našao svoje uporište ?! Još uvek se grejemo i ložimo poslednje grančice skupljeno po zaostalim parkovima i šumicama blizu kanala gledajući u nebo kada će to više leto i lepog vremena kojeg smo svi željni..

Hladna jutra sa prvim zracima sunca i vetrićima nas samo zavarava gledajući kroz pendžere mameći nas da je napolju pravo prolećno jutro sa cvrkutom ptica, a jesmo li promolili nos vidimo da smo prevareni i da dosadna zima još traje sa snegovima na obroncima planina koja nisu još istopljena..Nosimo još uvek zimske jakne drhteći od ladnog vetra koji ledi krv u žilama a ne pomažu ni dobre kapljice pića kako smo mi to mislili ?! Prognozeri više nisu u stanju da pogode ni kakvo će jutro biti a kamoli dugoročne pravdajući se promenom klime i ostalih uslova koji utiču na prognoze istih ?!

I tako nadamo se da će nas sunce napokon ogrejati i da ćemo dočekati lepo vreme bez neugodnih trenutaka praveći prvomajski uranak sa neobičnim mirisima pečenog mesa i penušavog piva koji nam otvara apetit mameći nam skriveni smešak koji se negde krio svih ovh meseci..

Autor:Goran Popnovakov 2021