URANAK


Roštilj se sprema od ranog jutra na obali reke nedaleko od grada. Ekipa se iz kraja se skupila još od sinoć počela praviti feštu uz vatru i gitaru. Svirajući i pevajući hitove rock balada prisećajući se lepih vremena i reči iz pesama. Prvomajski uranak počnu, sunce granulo, lep proletni dan svanuo, očekujući izletnike kao i svake godine na istom mestu. 

images (1)

Na jednoj strani kuva se kotlić sa ribljom čorbom, a na drugoj dobra poznata talandara pečene kobasice i slaninice. Šire omiljene mirise gde mami osmehe i tera vodu na usta. Uz hladno pivo i glasnu muziku svi se raduju danu koji je nastao. Pričaju se vicevi, lokalni tračevi i bistri se svetska politika iz našeg ugla gledišta. Komentarišu fudbalske utakmice, pobedu Đokovića na turniru i dobitak na kladionicama. Uz povike- Živeli ! nastavljaju svoju priču. Deca se igraju sa psima, loptom i hvatanje leptira. Čuvaju se unuci uz šetnju pored reke, koje bude stare uspomene proteklih vremena ! 

image

Kako dan odmiče tako sve više posetioca se skuplja, neki i bez nekog posebnog plana se pridružuju društvu uz gajbu piva kao učešće. Neki beše zakasnili, tražeći mesto na prenatrpanom prostoru, vrteći se u krug. Morajući se povući daleko od izletišta i van društva, uz svađu napuštaju sve i odlaze put nepoznatog. Ima i onih koji su zalihe hrane i pića prerano potrošili pa su primorani da idu ponovo u nabavku ?! A i onih koji su previše popili, zalegli u šatore da malo oduvaju od napornog roštiljanja.

prvi-maj-uranak-prvomajski-uranak-1335344899-154010

Kad beše najlepše, kad sunce već počne silaziti sa horizonta, počnu neki vetar duvati, oblaci se stadu komešati, stvarajući oluju koja se pretvori u provalu oblaka. Rastera sve posetioce za tili čas, sve one pripreme za lep provod i druženje sa prijateljima, kao da nikog ne beše tog dana. Ostade otpad i smeće posle velike proslave prvomajskog uranka. Gde neki ne znaju ni pravi razlog okupljanja i nastanak istog ? Kada se pravi razlog slavio sa radničkim pravima i dobrim platama koje su radnici imali ne tako davno ?! 

prvi-maj-podljun3.jpg

Ostao je ovaj dan kao sinonim za lepša vremena i nekadašnju zajedničku nam državu koja je nekima značila sve !!! 

Autor:Goran Popnovakov 2021