BOGATO


Postoji jedno bogato mesto u malom Beču selu u srcu Mačve gde je sve naveliko i naširoko gde se bogastvo spaja sa šundom i kičem i nadmetanje prvih komšija koliko mu je i koliki santimetar višlji deo krova koji viri iznad..

Građena zdanja u nekim drugim i sretnijim vremenima kad je Bog išao zemljom..Gastajbajteri vrli i vredni ostareli starci i radnici sav svoj kapital uložiše u prazne vile, višespratnice i dvorce u kojima niko ne živi i služe samo samo za hvalu i slikanje istih kakvo im njihovo zdanje lepo izgleda na obroncima Cera u očima rodbine i prvih komšija..

Skupljaše prašinu godinama njihovi ponosi i zlatne marke i evri sa kojima su doneli sve svoje želje iz belog sveta kad se nađu na godišnjim eskurzijama po rodnom kraju prepričavajući im život u tuđini. I o kojima nema niko da brine i čuva, a naslednici davno otiđoše svojim putem ostavljaše im samo brigu i muku sa mislima -A šta ćemo sa njima..

Velelepne građevine sa zlatnim okovima i lavovima na teškim ogradama i kapijama čuvaše ulaze njihove od očiju radoznalaca i posetilaca nasrtljivih novinara sa fotoaparatima u rukama koji slikaše izdaleka i poneka priča o njima dospe na televiziju uz prijatne slike unutrašnjosti prikazana u svom tom sjaju šunda i kiča..

Nestvarne slike građevina gde se retko gde viđa pa čak i u našoj prestonici kad ih obasja sunce sa onih brda prosto čovek mora da zastane i počne da se divi istim i nastavi dalje svoj put sa istim onim mislima njihovih neimara-A kome će ovo sve ostati posle nas ?!

Autor:Goran Popnovakov 2022