NAŠ CEGER


Jel znate šta znači reč,, Ceger “ ? Neki znaju neki ne ?! Reč potiče od Nemačke reči i označava korpu, torbu..E taj ceger je nekad bio za sinonim za neko lepše i bolje vreme, kada se odlaskom na pijacu smatralo nešto veliko nedeljom prepodne ! 

04-centar-pre-1910_1401788439_675x0

 U taj ceger je moglo stati pile, sir, zelen, krompir i kila jabuka da se napravi lep nedeljni ručak i pita od jabuka ! Namirila stoku, sredila baštu i otišla na pijacu ! Sve je to vredna sosa uradila pre dolaska lale sa pijace, gde je upravo prodao dva džaka kukuruza koje je juče okrunio ?!

Image result for pijaca u 19 veku u vojvodini

A dečica sretna i radosna što će imati kao poslasticu posle ručka. Pitu od jabuka koju su željno iščekivali dve nedelje od kako im mater obećala ! A naš lala umoran od puta gladan i žedan navrnuo na vodu, jedva žeđ ugasi ! Vruću supa na stolu sva se puši tek sa šporeta skinuta. Lala na brzinu posrče sa kuvanim mesom i zeleni gde se sav preznojao. A posle lepog i ukusnog pileta popi dve čaše špricera koja ga je na brzinu ošamutila. Probo nije ni parče pite koju je njegova sosa spremila. Izvali se na kauč i odrema dobru turu do večere ! Deca ko deca ručak skoro nisu ni okusila, jedva su dočekala kolače. Onako vruće na brzinu pojedeše, sav su jezik ispekli. Ali to njima nije bilo ni važno bitno da su dobili šta su želeli.

Related image

A naša sosa iz ove priče vredna, spretna i okretna spremna je za nov dan ! Uz čitav spisak namirnica koji treba sutra kupiti i doneti sa pijace u onom cegeru koji je tada nekako bio veći i dublji nego ovaj današnji !!! Hvala na pažnji i čuvajte se !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017