GASTRONOMI


Dočekasmo jedva lepo vreme i proleće koje nam je izmamilo osmeh na naša umorna i sumorna lica od sivila i teške zime koje nas je sve uspavala i usporila. Dospeli smo se čuti sa kumom, prijateljima i najboljim drugovima iz osnovne kako su, šta rade i čime se bave ?! Kad bi se mogli naći da uz koju flašu piva, špricera ili što god drugog da se prisetimo lepih vremena naše mladosti uz riblju čorbu ili ti roštilj po želji i svi razmišljamo i gledimo u kalendar i slobodnim vikendima.

31135-rostilj-iz-marinade_zoom.jpg

Napokon se skupili sve vrsni gastronomi pića i ića pripremajući se za taj dan kod kuma na vikendici pored Dunava kako je i dogovoreno. Njihove lepše polovine su imale zadatak da paze na njih kad preteraju u proveri i testiranju istih sa naznakom ko će više i njihovim strpljenjem kad ih budu tako rosne vraćali kući ?! Na astalu nema šta nije bilo od sitno seckanog predjela čajnih kobasica, kolenica, šunki i sira, pa ondak kuvane sarme od šest sati u zemljanoj posudi, pečenih kobasica i slanine na talandiri i roštilja od vrata, lovačkih kobasica i pilećih krilaca i batakova. Koje je neko od nas pazio i pekao brinući i o popijenim flašama piva i što god drugog, naravno da slučajno što god ne zafali ?!

_sp-recept-posna-riblja-corba.jpg

Na drugom kraju kum kuvao riblju čorbu od raznih fela ribe šarana, bele, kečige. manjova, deverike i bandara i uz kotlić postavljen roštilj sa pečenom ribom i kojom gajbom pride. Da prste poližete a na sve strane miriše spoj neobičnih mirisa začina koje su sve osvojili i opili svojom aromom koja je kružila vazduhom uz veselu atmosferu raspoloženih prijatelja uz svirce koji su se tu slučajno ili namerno našli pored reke i mesečinom koja je sve objasjala i ovekovečila za sva vremena.

25 biograds shutterstock.jpg

Tu nije bilo mesta lošim mislima i događajima nego samo veseli i radosni trenuci koji su svi prihvatili sa oduševljenjem prisećajući se nekih lepih vremena i detinjstva uz finu večeru, opijajuća vina i sviraca koji su namestili štimung baš kako treba da svi budu raspoloženi i veseli do jutra kada su se rastali uz plakanje i smejanje uz dogovor da se nekad opet sretnu i sastanu…Hvala na pažnji..

Autor:Goran Popnovakov 2018