LETO USRED ZIME


– Kakvo je ovo vreme Boga ti kume još malo će višnje procvetati a tek januar prošo spomene Mita ?!- Jes kume imaš pravo ne znamo šta da radimo oćel u maju pasti sneg ko preklane sunce mu žareno…Sve će nam propasti okrenula se klima a zna se ko je kriv za to oni Ameri sve im po spisku stalno nešto petljaju nije ni čudo kakvo je vreme ?!

142_35

– Stavio kupus da se kiseli pred slavu a on već bio spreman do Božića da se jede, a slanina, šunke i kobasice dospele ranije mesec dana samo da ih muve ne napadnu u šupi ?!- Kanda ćemo mi ići da oremo još malo na njivu eno najavljuju preko TV dvadeset stepeni da će biti nedelj dana a ondak posle kiša a snega uopšte neće biti ove zime.

Sava-Stojkov-64x45cm-Leto

– Ajmo mi kume popiti još po koju pa ćemo videti šta ćemo i kako ćemo dalje, a u tom ide komšija Pera sav usplahiran šta je čuo na dnevniku i tako opet jovo nanovo razglabaše bar dva sata posle..Kad padne kiša i neka vetrina iznenada dune da je svu prašinu digo i neki tornado se napravio nasred šora, počeli crepovi leteti ko neki papiri da su a kiša tako jaka počela liti ?!

10-Zima-na-salašu-ulje-na-platnu-80-x-100-2011.-1024x831

Posle dva frtalja sata kiša se pretvorila u sneg a kapi u velike pahulje padati da je selo za sat bilo prekriveno do članaka a odjedared beše zazimilo. A ljudi beše nespremni a nisu nacepali drva ni očistili šporete jer verujući ovima sa televizije i njihovoj vremenskoj prognozi ?!

15-Snežna-idila-ulje-na-platnu-60-x-80-2011.-1024x765

A kumašin spomene- Al su pogodili vreme ko prstom u..- A dobar je ovaj sneg malo da pokrije žito od divljači spomene kum Sreta i da se zna šta je šta a ne da imamo leto usred zime. Još malo posedeše kad prestade sneg i ona silna vetrina kad krenuše svako svojoj kući sve utrnuvši na stolici u bircuzu čekajući vreme malo da se smiri i kojeg litra špricera na astalu koje ispiše ?!

Autor:Goran Popnovakov 2020