SARAGA


– Al si mršava ko neka saraga i niko te neće teti, ima vetrina da te oduva do Loka il Perleza spominje mati svojoj ćeri jedinici jedno jutro dok su spremali za ručak što god. U tom ulazi baba sa avlije sav ugljenisan sa mio mirisima iz svinjca i spomene- Šta je sad opet grdiš vidiš da te navek sluša ?!- Ma nisam nego reče joj da malo više jede, niko je neće teti pa ni ovi naši đilkoši iz sela?!

24667079

– Kad nisam gladna rekla sam ti, da budem debela ko ona Mirka od onog dođoša Perka nikad ?!- Da mi se smeju svi iz sela da nemam posle šta da obučem..Prođe vreme slava, nove godine i Božića a Marica počela dobro da jee, beše se zaokruglila u licu a vala i spreda i otraga dobila što god, što kažu popravila se malko ?!

debeljuca (1)

Mati je nešto gleda otraga pa spreda, pa joj nije nešto jasno- Šta se s tobom dešava Marice, vidim da si počela da dobro jedeš čak i repete išteš a do skoro ništa skoro u usta da staviš ?!- Da se nisi nešto razbolela, sutra idemo kod doktora da vidimo da nije neka bolest ne daj Bože ?! I tako odoše šinobusom do grada i baš se načekali kod doktora. Uđoše kod njega, pa počeo da je gleda, pipa i meri puls pa reče:-Poslaću vas kod drugog lekara nije mi nešto jasno, gde će vam on dati pravu dijagnozu vašeg stanja ?! Mati zabrinuta za ćer pa upita doktora- Doktore pa šta može biti sa našom Maricom recite nam jel nešto strašno ?! Doktor beše fin pa odgovori mirnim glasom- Moj kolega će vam sve objasniti ništa se vi ne brinite vaša kćerka će biti dobro ?!

images (4)

Sutradan odoše kod drugog lekara kad ko iz vedra neba im reče:- Gospođice postaćete majka a vi gospođo baka budite sretni, mislim da će biti muški naslednik ?! Ostadoše bez reči, zaprepašteni jednom rečju iznenađeni !!! Kad mati na ćer počne drekati- Šta je sad ovo šmizlo pa ti nemaš ni momka a sad ovo da se desi, pričaj mater ti tvoju ?! Sve kroz suze se počne pravdati materi- Pa znaš mati za onog Sretu pekara kad smo se vodali onomad a ja se snjim posvađala i nisam tela da ga gledam više jer je našo drugu a obećo me ženiti kad se vrati iz vojske ?! Nisam ti ni kazla za to a sad ovo da mi se desi nisam tela ovako da se udajem, šta ću sad raditi a neće me teti ovaku ?!- Čekaj kad baba dočuje za ovo, videćeš ti svoga Boga ?!

images (3)

Dospeše kući a celim putem je mati grdila, baba izađe iz kući pa mu nije ništa jasno šta se desilo a Marica uplakana ujuri u kuću i zaključa se u svoju sobu. Mati besna bogara sve se ori avlija da je i treći komšija čuo. Baba poznat po smirenosti i blagoj naravi pa reče svojoj ženi Mari- Smiri se ženo sve će biti u redu samo da je naša Marica živa i zdrava postaćemo baba i deda red je da se i mi malko veselimo, dosta je bilo sarana i loši vesti.

rep-da-turisti-jabuku-(3)

Sutra ćemo mi kod prijatelja otići da se sve dogovorimo pa da pravimo svadbu. Bilo je malo natezanje sa prijateljima i budućim đuvegijom jer je on već imao šmizlu koju je pokušo prevariti sa drugom, ali je baba bio brži jer mu je dao do znanja ko je glavni, a prijatelji nemaše kud pristadu na svadbu ?! A svadba beše velika u selu sa puno svatova a svirci sviraše za sve pare koje dobiše od kuma i starog svata..A naša Marica ne bide više ona saraga što je mati prozivala da jee i postade prava sosa iz sela sa čoporom dece oko sebe, a Sreta poznati pekar u selu i šire što mu baba ostavi pekaru da mesi od jutra do sutra…

Autor:Goran Popnovakov 2020