TRIKOV


– Perso gdi si metla onaj moj trikov što si mi onomad kupila za rođeni dan ? Eno na štriku suši se sve si ga uprljao od svinja što si ih ajčio iz rita ! Jel sam ja njega uzela da ga ti nosiš kod svinja kad imaš drugih pinkli tamo u šupi, nedam ti ga više pa ti vidi šta ćeš.

knjiga_o_lali_021

– Pa kad ga volem ti si to meni od srca kupila pa šta ću ondak moram da ga nosim svima da se hvalim kako mi je moja Persa kupila trikov na vašaru ?!- Lepo si mi se zahvalio što ga tako čuvaš.- Evo dajem časnu reč da ga više neću nositi na avliji i po njivi a prste prekrstio za leđi misleći kobajagi da će ga čuvati. Prođe par dana dok je ispijao prvu jutarnju mučenicu i tek skuvanu kafu kad na vrati njegov kum viče- Ajd kume idemo u selo da teramo brava na poso ?! Na brzinu se on obuče a napolju neka se sitna kiša spustila samo sipa za vrat i natapa sve.

22490173_1686230344752136_7189759630120809758_n

Boga mi zadrža se oni do posle ručka dobro se iskaljali i pokisli ko crkveni miševi beše mokri da se jedva zgrejaše pored furune koja je vredna domaćica naložila. Iznela kuvana vina da se malo zgreju i pun astal svega da ručaju. Kad kum spomenu- Al nas je ovaj tvoj nerast napatio nikako da obavi poso a obećali čoveku, jebem li ga valjda je i njemu bio ladno pa se smrzo i u smeh prasnu svi. Kum nazdravi- Ajd kume živeli da smo živi i zdravi i da nas onaj tvoj služi…

after-foster-myles-birket-1825-the-swineherd-3267406-500-500-3267406

Kum ode kući kad Persa napadne babu svog- Jesam li ti ja rekla da ne nosiš više taj trikov kod svinja, a šta si ti meni obećao ?!- Jesam Perso kum me spopo da idemo pa nisam gledo šta oblačim jutros ?! Nije prošlo valjda tri dana kad baba opet kod svojih miljenika u svinjcu obuko onaj lepi. Izađe Persa pa spomenu- Babo kad je rođendan onom tvom nerastu ?- Zašto pitaš ?- Pa da i njemu uzmem trikov da nenazebe kad budete išli na poso ?!

Autor:Goran Popnovakov 2018