KOROVAČA

Korovača nezamenjiva u kući, avliji, svinjcu, čardaku, na šoru i sokaku. Dobra je za teranje mačaka, kerova, švalera i pijanih muževa. Takođe služi za metenje šupe posle zabijački gde su se pravili kobasice i džigernjače kad bacamo kerovima da jedu ostatke od mlevenja i pravljenja salamura.

6fdb7b28ea837a701fef96dd64105710.jpg

Kad nam se prospe žito iz prikolice, ili kad nam se odveže manila od džaka pa ispadne kukuruz na zemlju. Kad završimo topljenje čvaraka u oraniji i očistimo pepeo iz nje, potrebna nam je takođe kad sušimo kobasice u pušnici i kad lišće otpadne sa drveća u jesen. Volemo da je imamo pri ruci kad nas neko iznenadi pa da ga opaučimo po glavi i leđi, teramo pijane goste koji su,, slučajno naišli “ i kad pravimo fajront u bircuzu. Volimo da damo ženama za rođeni dan kao poklon da rade s njom šta oćedu ?!

images

Ali moramo se paziti da ne dobijemo po leđi kad se vratimo ožderani iz bircuza zajedno sa kumom ?! Kad skidamo paučinu na tavanu i čistimo vodu na avliji kad zdravo napada kiša. Takođe kad vidimo taštu da joj poželimo sretnu novu godinu i da sa njom odleti u nepoznatom pravcu i nikad više ne vrati. Još bi ja vam spominjao šta bi mogli sa njom, ali ne smem više evo ide ona moja pa da ne dobijem opet po leđi…Hvala na pažnji..

Autor:Goran Popnovakov 2018

Advertisements