S PETLOVIMA I KOKOŠKAMA


Ustajem sa prvim petlovima da kućne poslove poradim kako me je pokojni baba učio da namirim stoku, spremim ranu za njih, konje i kola namestim za vašar…Otidem na vašar nakupujem špecija i drugih stvari za njivu, brašna, šećera i zejtina za kuću i ako dospe koje licidersko srce i kretoša za moju Sosu i derane ?!

izlazak-f3a6551.jpg

Otidem do njive da bacim špecije od kada sam onomad porao i posejo kuruz i žito, a sunce visoko na nebo već poodavno. Ja ožednih ko kamila pa otidnem u bircuz kod moje Mare na ladno pivo onako s nogu i sretoh kuma koji se upravo vratio sa njive. Reč o ovom reč i onom raspričasmo se mi da zaboravismo i ručak i obaveze i što god drugo što treba raditi danaske ?!

summer-2391348_1280.jpg

Kad se vraćah iz bircuza svratim do Milana kovača da mi naoštri noževe i otkuje kosu i onako nabaran odem do kuće. Sosa me dočeka na vrati kaže treba otići do Perse da donese kozijeg mleka za decu, spominje da su se naladili i da kašlju ko magarci. Sednemo da ručamo, pojedem tanjir vruće supe, sav se oparim pa onako besan stadem da bogaram, otidem do sobe i strovalim se na kauč i ne dočekam ostatak ručka što je vredna Sosa kuvala za nas..

Kokoske-prijedor-1024x683.jpg

Probudim se u neka doba sav mamuran, u glavi mi sve tutnji, a ja besan što me boli glava i što ne ruča do kraja. Sosa zagvažda što sam se zdravo oždero i što ne poradi po avlji što sam trebo ?! Tera me napolje da rasklonim alate u šupu i prikolicu preteram ispod čardaka jer se sprema nevreme. A ja šta ću posluša je bez pogovora jer znam da sam zas.. Poradismo na brzinu što je trebalo, neka olujčina se sručila na selo, noseći sve sa šora, drveće lomilo i čerpiće sa krova skidala. Svi se zavukli u kuće, čak ni bircuz ne radiše to popodne, zaladilo baš čak i grad poče padati od silne vrućine i sparine što beše celi dan ?

35390484.jpg

Morali i vatru u šporetu paliti kako beše zaladilo, a proleće beše sve procvetalo noseći polen celim sokakom ovih dana a zaboravismo kako je to bilo zimus.Večerasmo popare, neodgledasmo ni dnevnik pa legli sa kokoškama kako je struje nestalo još od popodne kako je grom udario u stari dud. U neka doba ustadem vidim još beše mrkli mrak potera me na klozet od kako sam bio taman sinoć, pogledah na avliju kiša prestade a ja se pre petlova probudih i pomislih kolko to ima sati…Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2018